18.-22.6. Bornholm

Bornholmin pohjoisrannalla on useampia pittoreskeja, pesusoikon kokoisia satama-altaita, jotka aiemmilla reissuilla ovat jääneet näkemättä silloin vallinneen tuulen ja aallokon vuoksi. Tällä kertaa sää suosi satamissa vierailemista, eikä niissä liioin ollut tungosta. Gudhjem ja Allinge osuivat kohdalle; molemmissa on asiallisia kuppiloita altaiden reunalla sekä vakavamieliseen kalaruokailuun tarkoitettu savustamo. Satamat ovat pieniä ja veistetty kivestä, joten niitä ei oikein pääse laajentamaankaan. Vettä niissä on paljon, mutta varsinaisia paikkoja vähän. Voitiin vain kuvitella, millainen tungos niissä on varsinaisen sesongin aikana, kun altaat pakataan illalla umpeen veneistä ja suljetaan portit.
wpid-gudhjemframe-2014-05-20-15-332.jpg

Gudhjem

wpid-allinge-2014-05-20-15-33.jpg

Allinge

Rønnen Nørrekås on perinteinen, aallonmurtajan taakse viritelty laituriharava tolppakiinnityksineen. Ennen siellä oli runsaasti vieraspaikkoja, nyt periaatteessa ei yhtään: kaikki paikat ovat varattuja. Käytännössä paikkoja kuitenkin löytyy, jos ei muuten niin satamakapteenin avustuksella sen mukaan, miten veneitä on liikenteessä. Rønnessa on keramiikkamuseota ja muutakin turistiansaa, valikoima ravintoloita – unohtamatta Torvets Pølsebaria, josta saa makkaraa vaikkapa aamuhiukoon. Provianttia voi menestyksellisesti täydentää rannan Kvicklyssä.

Rønnestä lähdettäessä vaihteleva tuuli ei houkutellut pidempään legiin, joten päätettiin kiertää vielä saaren etelärantaa Nexø:hön kyttäämään parempaa kyytiä kohti Puolaa.

Nexøssä aika moni asia oli lähtökohtaisesti pielessä: onnettomat poijut isommassa altaassa, sataman maksusysteemi vain 10 ja 16 välillä tarvikeliikkeen ollessa auki (muulloin ilmeisesti ollaan ilman palveluja), omituinen 50 DKK:n pantti, älytön älykortti, vessat tukossa, ei vettä, polttoaineen jakelupalvelun asemesta puhelinnumero kopin seinässä jne. Rekisteröimme ainoaksi syyksi tässä satamassa vierailemiseen altaan reunalla sijaitsevan ravintola Culinariumin: turska ravuilla ja yrttiperunoilla, alkuun paistettu kutunjuusto viikunachutneylla, juomana itse maahantuotu Riesling, päälle mousse au chocolade – kaikki täyttä asiaa ja laatuun nähden kohtuuhinnalla.
wpid-nexoturska-2014-05-20-15-33.jpg
wpid-nexosuperkuu-2014-05-20-15-33.jpg

Superkuu Nexøn yllä

Jätä kommentti

Kategoria(t): Yleinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s