Kalmar 27.-28.7.

kalmaranna.jpg

Pohjankurun satamasta tuttuja Lehmannin sisaruksia edusti Kalmarissa Anna

Tuuli tyyntyi, yö koitti, dieseliä paloi taas. Aamupäivä ehti pitkälle, ennenkuin s/y JULIA kiinnittyi Kalmarin vierassatamaan keula kohti kaupunkia ja ennusteen mukaisesti yltyvää tuulta. Ensimmäisen kerran koko retken aikana joku oli kiinnostunut siitä, miten ja mihin saapuvat veneet satamassa mahtuvat ja kiinnittyvät: satamapilotti kurvaili näkyvästi merkityllä kumiveneellä opastaen veneitä ja siirrellen varausmerkintöjä. Poijuihin kiinnitetyt varausmerkit liittyivät internetin kautta toimivan paikanvarausjärjestelmään (dockspot.com), joka sivuston mukaan toimii parissakymmenessä ruotsalaisessa vierassatamassa.

Dockspot on periaatteessa hyvä ja toimiva järjestelmä, jonka avulla voi etukäteen verkossa maksamalla varmistaa laituripaikkansa, purjehtia rauhassa ja saapua satamaan ilman epävarmuutta sinne mahtumisesta. Käytännössä siinä kuitenkin on vielä viilaamista. Suurin ongelma näyttäisi olevan se, että satamissa ei ole ketään, joka olisi Dockspotilla töissä, eikä palvelua ole varmistettu edes puhelinpäivystyksellä. Toimivuuden ja järjestyksen säilyminen on täysin satamahenkilökunnan aktiivisuuden varassa. Kalmarissa homma näytti tähän aikaan toimivan, mutta arvattavissa on, miten vaikeaa poijupaikkojen pitäminen varattuina on pahimpaan ruuhka-aikaan sataman täyttyessä jo alkuillasta. Tapasimme myöhemmin sattumalta järjestelmän kanssa eräässä toisessa satamassa työskennelleen virkailijan, joka kertoi haasteista sataman kannalta: kun järjestelmässä sattuu kaksoisvarauksia tai muita teknisiä sekaannuksia, kukaan Dockspotilta ei ole saatavilla ongelmien ratkaisemiseksi. Myös jos sää tai muut olosuhteet siirtävät saapumisen edelliseen tai seuraavaan päivään, paikanvaraaja menettää rahansa, koska ehtojen mukaan varaus tulee peruuttaa vähintään kaksi viikkoa (!) ennen saapumista. Tarvetta ja kysyntää tälle systeemille on varmasti, mutta rohkenen epäillä sitä, olisiko se riittävästi resurssoituna ja toiminnallisesti varmistettuna enää kannattavaa liiketoimintaa. Sesonki sillekin on kovin lyhyt: ei paikkoja enää nytkään heinä-elokuun vaihteessa ole tarvinnut varailla.

kalmarpilot.jpg

Satamavahti päivittää Dockspotin poijuvarauksia Kalmarissa

Proviantin täydentämismahdollisuudet ovat Kalmarissa sikäli muuttuneet, että ICAn marketti sataman vieressä olevassa kauppakeskuksessa on lopetettu – ruokaa on haettava Konsumista, joka sijaitsee kauempana kaupungissa. Myös kalapuoti kauppakeskuksen laiturin vieressä oli aukioloaikajulistuksestaan huolimatta sateen sattuessa tiukasti kiinni. Tai sitten ei oltu saatu kalaa.

Jatkoimme historiapläjäysten sarjaamme verestämällä vanhoja silmiämme Kalmarin linnassa, jossa viimeksi vierailimme muistaakseni yli kymmenen vuotta sitten. Tuskin mikään oli muuttunut.

kalmarslott.jpg

kalmarjuna.jpg

Ratakiskot ulottuvat kyllä Kalmarissa aivan laitureiden ääreen, mutta jokin tässä mätttää…

Advertisement

Jätä kommentti

Kategoria(t): Yleinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s